Tapahtumakalenteri

Ma 2.3.2015 Avoimet ovet Övre Nybackassa

Ma 13.4.2015 Avoimet ovet Övre Nybackassa

 

 

 

 


Menneet tapahtumat

Menneet tapahtumat 2014

Menneet tapahtumat 2013

Menneet tapahtumat 2012

Menneet tapahtumat 2011

Menneet tapahtumat 2010

Menneet tapahtumat 2009

Menneet tapahtumat 2008

Menneet tapahtumat 2007

Menneet tapahtumat 2006

 

Menneet tapahtumat 2013


Nuorisotila Kolmekutonen Hiekkaharjussa. Kuva Riina Koivisto 2013.

Kutsu syyskokoukseen

Vantaa-Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään perjantaina 13.12.2013 klo 18.00. Kokouspaikkana on Hiekkaharjun Nuorisotila Kolmekutonen. Illan ohjelma alkaa jo kello 17.00. Silloin esittelemme uuden vuosikirjan Helsingin pitäjä – Helsinge 2014. Ensimmäinen vuosikirja julkaistiin jo vuonna 1963 – 50 vuotta sitten.

Nykyään Kolmekutosena tunnettu rakennus muutettiin nuorisotilaksi vuonna 1972. Sitä ennen talo ehti toimia yksityisasuntona sekä mattotehtaana. Talon varhaisvaiheista meille kertoo FM Kirsti Pietilä. Vantaan kaupunginmuseon tutkijat Anna Kangas ja Mari Immonen valottavat talon myöhäisempiä vaiheita ja kertovat millä tavoin Kolmekutonen liittyy museon projektiin Rock`n Vantaa. Uudesta vuosikirjasta löytyy kaksi talon vaiheista kertovaa artikkelia.

Kolmekutonen sijaitsee osoitteessa Leinikkitie 36. Sinne pääsee Tikkurilasta sekä Myyrmäestä bussilla 53 ja Tikkurilasta bussilla 72. Pienen tarjoilun vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista 10.12.mennessä sähköpostilla susanna.eklund@vantaaseura.fi.Joulumarkkinamatka Leipzigiin  28.11 – 1.12.2013 TÄYNNÄ!

Vantaa-Seura on kokoamassa ryhmää joulumarkkinamatkalle Saksaan 28.11.–1.12.2013. Matkan aikana käydään Berliinin, Leipzigin ja Dresdenin joulumarkkinoilla, osallistutaan adventtimessuun Dresdenin ja Bachin Tuomas-kirkossa ja vieraillaan Wittenbergissä ihmettelemässä Lutherin teeseistä kuuluisaa kirkonovea. Ainutkertaiseen matkaan mahtuu paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Matkanjohtajanamme on toimittaja Erpo Heinolainen. Hänellä on kokemusta matkanjohtajana Saksassa vuodesta 1989 ja takanaan myös monet kymmenet joulumarkkinat.

Matkan hinta: 575 €/Vantaa-seuran jäsen, 585 €/ei-jäsen.

Retkeä on tähän mennessä mainostettu Vantaa-Seuran tapahtumien yhteydessä ja matkalle on jäljellä enää muutama paikka. Jos haluat mukaan retkelle, niin ilmoittaudu pikaisesti yhdistyksen varapuheenjohtajalle Kati Tyystjärvelle, kati.tyystjarvi@heureka.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä annetaan tiedot varausmaksun maksamisesta.

Ilmoittautuminen on sitova.

Ohjelma

28.11. Helsingistä Berliinin kautta Leipzigiin

Lento Helsinki-Vantaa -Berliini 7.00-8.00. Berliinissä meitä odottaa bussi, joka vie meidät Tegelin lentokentältä kaupungin keskustaan tärkeimpien nähtävyyksien näkyessä reitin varrella. Berliinissä vierailemme retkemme ensimmäisillä joulumarkkinoilla ottaen hieman tuntumaa tähän hehkuviinin ja paahdettujen manteleiden tuoksuiseen maailmaan.

Kello 13 jatkamme matkaamme Leipzigiin, vajaat 200 kilometriä Berliinistä lounaaseen. Leipzig on tuttu myös Porilaisten marssista: Pojat kansan urhokkaan, mi Puolan, Lützin, Leipzigin ja… Sen lisäksi kaupungilla on pitkät messuperinteet, kirjallinen historia sekä vahvat musiikkiteot. Kaupungin uusimpia mainetekoja ovat maanantaimielenosoitukset, joilla oli suuri merkitys koko DDR:n romahdukselle syksyllä 1989.

Leipzigissa majoitumme aivan kaupungin keskustassa sijaitsevaan Radisson Blue hotelliin.
Iltaohjelma ryhmän haluamalla tavalla.

29.11. Koko päivä joulumarkkinoilla ja muilla ostoksilla Leipzigissa.

Leipzigin joulumarkkinaperinteet ulottuvat 1400-luvulle ja 250 myyntikojun joulumarkkinat ovat eräät Saksan suurimmista. http://www.leipzig.de/de/buerger/freizeit/maerkte/weihnacht/index.shtml . Leipzigin erikoisuutena on joulumarkkinoiden Suomi-kylä.
Iltaohjelma ryhmän haluamalla tavalla.

30.11. Kokopäiväretki Dresdeniin

Lähdemme liikkeelle aamiaisen jälkeen kello 9.00 ja suuntaamme ensin lounaaseen Lützenin kylään kts. Porilaisten marssi. Siellä 6. Marraskuuta 1632 käydyn taistelun muistona liehuvat meilläkin liput ruotsalaisuuden päivän kunniaksi.
L¨tzenistä jatkamme Elben Pariisiksi kutsuttuun Dresdenin kaupunkiin. Siellä ovat Saksan vanhimmat joulumarkkinat, Striezlmarkt, http://www.striezelmarkt.org/. Kaupungissa on myös viidet muuta joulumarkkinat, mm. keskiaikaiset joulumarkkinat ilman sähköä ja muita uusia keksintöjä, joten kierrettävää riittää koko päiväksi. Kotihotelliin Leipzigissa palaamme klo 19.
Iltaohjelma ryhmän haluamalla tavalla.

1.12. Kotia kohti

Johann Sebastian Bachin aikoinaan kanttoroimassa Tuomas-kirkossa alkaa Adventtimessu klo 9.30. Halukkaat osallistuvat siihen ja kokeilevat soiko Hoosianna eri lailla kuin kotikirkossa.

Kello 12 suuntaamme kohti Wittenbergiä. Katsomme kirkon, jonka oveen Luther naulasi 95 teesiään. Wittenberg on tunnettu, paitsi Lutheristaan, myös siitä, että Mikael Agricola opiskeli siellä. Ja tottahan toki myös siellä on joulumarkkinat.
Illansuussa ajamme Berliinin, josta kone lähtee kohti Helsinkiä 21.25. Perillä olemme 25 minuuttia seuraavan vuorokauden puolella, monta kokemusta ja elämystä rikkaampina.

Majoittuminen

Radisson Blu Hotel, Augustusplatz 5-6, 04109 Leipzig               www.radissonblu.com/hotel-leipzig

Matkan hinta

575 €/Vantaa-seuran jäsen, 585 €/ei-jäsen.

Hintaan sisältyy

 • lennot Helsinki – Berliini – Helsinki turistiluokassa

 • matkustajamaksut ja lentokenttäverot

 • bussikuljetukset Saksassa

  • 28.11 Berliini klo 8.00 – 13.00, jonka jälkeen kuljetus hotelliin Leipzigissa

  • 30.11 Päiväretki Dresdeniin klo 9.00 – 19.00

  • 1.12. Leipzig klo 12.00 – Wittenberg – Berliini klo 19.00   

 • majoittuminen jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisin

 • matkanjohtaja, toimittaja Erpo Heinolaisen palvelut. Hänellä on kokemusta matkanjohtajana Saksassa vuodesta 1989 ja takanaan myös monet kymmenet joulumarkkinat.

Hintaan ei sisälly

 • yhden hengen huone, lisämaksu on 118 € / henkilö

 • ateriat ja ruokajuomat

 • sisäänpääsymaksut turistikohteisiin

 • paikallisoppaiden palvelut  

 • matkavakuutus, jonka ottamista suosittelemme


”Medeltida myter i Vanda” -luento

Vantaalla vietetään Svenska veckania marraskuun alussa, ruotsalaisuuden päivän ympärillä. Juhlan kunniaksi Vantaa-Seura–Vandasällskapet ry järjestää maksuttoman yleisöluennon Övre Nybackassa tiistaina 5.11. klo 17.30– 18.30.

- Tuoreemmille vantaalaisille voi olla tuntematon asia, että 1200-luvulla Vantaalle saapuneet
asukkaat tulivat Ruotsista. Heidän jälkeläisensä olivat ensimmäisiä vantaalaisia ja heidän
jälkeläisiään asuu yhä Vantaalla, valottaa yhdistyksen puheenjohtaja Andreas Koivisto.

Luennolla arkeologi Andreas Koivisto kertoo hauskalla tavalla aiheesta "Medeltida myter i Vanda". Koivisto puhuu Vantaan kaupunginmuseon suorittamista Mårtensbyn Lillasin tontin arkeologisista kaivauksista ja esittää, kuinka arkeologiset myytit ovat saaneet väistyä ja antaneet tilaa uusille tulkinnoille.

Luento järjestetään Kotiseututalo Övre Nybackan avoimien ovien yhteydessä. Luentopaikan osoite on Nybackankuja 4, 01670 Vantaa. Yhdistys toivoo myös suomenkielisten rohkeasti osallistuvan luennolle.

Lisätietoja antaa
Riina Koivisto
toiminnanjohtaja
Vantaa-Seura–Vandasällskapet ry
puh. 050 443 4040
riina.koivisto@vantaaseura.fi


NÄKÖKULMIA VANTAALAISIIN KYLIIN

Vantaa-Seuran luentosarja Vantaan aikuisopistossa
24.9.-22.10.2013 tiistaisin 18–19.30.
Paikka: Opistotalo, Lummetie 5, Tikkurila
Kurssinumero: 132194

Ohjelma

24.9. Elämää Vantaan kivikautisissa kylissä (FM Riina Koivisto)
1.10. Elämää Vantaan keskiaikaisissa kylissä (FM Andreas Koivisto)
8.10. Sotunki – Vantaan viimeisimpiä maatalouskyliä
(FM Andreas Koivisto)
15.10. Helsingin pitäjän kirkonkylä – rakennusperinnön aarreaitta (arkkitehti Amanda Eskola)
22.10. Miten Vantaasta kasvoi kaupunki  (FM Jukka Hako)

Koko luentosarjan hinta on 20 euroa, yksittäiselle luennolle osallistuminen maksaa 5 euroa.

Ilmoittautuminen Aikuisopiston ilmoittautumisjärjestelmän kautta > ILMONET


Vantaa-Seura Hyvinvointimessuilla

Vantaa-Seura esittäytyy Hyvinvointimessuilla Energia Areenalla Myyrmäessä lauantaina 26.10.2013 klo 10-16. Yhdistyksen pisteessä voit tutustua toimintaamme ja ostaa uunituoreen Vantaan Kalenterin 2014. Esittelemme myös Övre Nybackan toimintaa - tule vaikka varaamaan aika omaa tilaisuuttasi varten! Kaikista messuilla tehdyistä varauksista annamme -10% alennuksen.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisää messuista >


LÄHDE SUKELLUKSELLE VANTAAN KESKIAIKAAN

Vantaan Sanomat järjestää sunnuntaina 15.9.2013 lukijamatkan, jossa perehdytään Vantaan keskiaikaan Riina ja Andreas Koiviston opastuksella.

Lue artikkeli ja ilmoittaudu mukaan! >


SYYSRETKI ON OPASTETTU KÄVELY VANTAANKOSKEN ALUEEN KULTTUURIMAISEMAAN

Vantaa-Seuran opastetulla syysretkellä sunnuntaina 8.9.2013 tutustutaan Vantaankosken alueen luontoon ja kulttuurimaisemaan. Retki on samalla iltapäivälenkki, sillä kuljemme kohteisiin kävellen.

Retki lähtee liikkeelle Övre Nybackasta klo 13.00. Kävelemme kohti Vantaanjokilaaksoa, joka on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi.  Retkellä kuullaan esihistoriasta, alueen varhaisesta teollisuudesta, kuninkaantiestä, kadonneesta kestikievarista ja alueen rakennuskulttuurista. Viilatehdas ja Vantaankosken ruotsinkielinen kansakoulu ovat esimerkkejä rakennuksista, joiden käyttötarkoitus on muuttunut. Alue on ollut merkittävä koko Vantaan historian kannalta. Myös Vantaan nimen tarina liittyy läheisesti Vantaankosken alueeseen.

Käymme sisällä Martinkylän pikkukoulussa, jota uudet asukkaat kunnostavat. Talon alakerrassa on taidegalleria, josta meille kertoo taiteilija Päivi Ruuska. Kävely päättyy takaisin Övre Nybackan pihaan viimeistään kello 16.00. Retkeläisille tarjotaan Övre Nybackassa suolaista piirakkaa ja kahvia, teetä tai mehua.

Kävelyä tulee retken aikana yhteensä noin 4 kilometriä. Halutessaan retkelle voi ottaa mukaan myös oman auton. Retken oppaana toimii Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto.

Retken hinta on Vantaa-Seuran jäsenille 10 euroa, muille 13 euroa. Lapsen retkihinta on 8 euroa. Retkihinta sisältää opastuksen ja tarjoilut. Retkelle on ilmoittauduttava ennakkoon, susanna.eklund@vantaaseura.fi tai puh. 050 443 4040. Retki maksetaan yhdistyksen tilille FI45 2075 2100 0112 55.

Övre Nybackaan tuo Tikkurilasta ja Myyrmäen suunnasta lähimmäksi bussi numero 55. Bussi 53 jättää hieman kauemmaksi. Myyrmäen suunnasta voi käyttää myös bussia numero 51.

Lisätietoja:
Riina Koivisto
toiminnanjohtaja / Vantaa-Seura–Vandasällskapet ry
puh. 050 443 4040
riina.koivisto[AT]vantaaseura.fi

Syysretki Vantaankosken alueen kulttuurimaisemaan sunnuntaina 8.9.2013

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna vietetään
taas euroopanlaajuisia rakennusperintöpäiviä. Tänä
vuonna teemana on Eläköön rakennus! Tarkoituksena on tutustua rakennuksiin, jotka ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen. Retkipäivä on sunnuntai 8.9.2013.

Retki lähtee liikkeelle Övre Nybackasta klo 13.00. Kävelemme kohti Vantaanjokilaaksoa, joka on luokiteltu valtakunnallisesti
arvokkaaksi maisema-alueeksi. Matkalla kuullaan alueen historiasta ja huomioidaan rakennuskulttuuria. Vantaankoskella kuullaan esihistoriasta, alueen varhaisesta teollisuudesta, Kuninkaantiestä ja kadonneesta kestikievarista.

Viilatehdas ja Vantaankosken ruotsinkielinen kansakoulu ovat esimerkkejä rakennuksista, joiden käyttötarkoitus on muuttunut. Alue on ollut merkittävä koko Vantaan historian kannalta. Myös Vantaan nimen tarina liittyy läheisesti Vantaankosken alueeseen. Käymme sisällä Martinkylän pikkukoulussa, jota uudet asukkaat kunnostavat. Talon alakerrassa on taidegalleria, josta meille kertoo taiteilija Päivi Ruuska.

Kävely päättyy takaisin Övre Nybackan pihaan viimeistään kello 16.00. Retkeläisille tarjotaan Övre Nybackassa suolaista piirakkaa ja kahvia, teetä tai mehua. Kävelyä tulee retken aikana yhteensä noin 4 kilometriä. Halutessaan retkelle voi ottaa mukaan myös oman auton. Retken oppaana toimii VantaaSeuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto.

Retken hinta on jäsenille 10 euroa, muille 13 euroa. Lapsen retkihinta on 8 euroa. Retkihinta sisältää opastuksen ja tarjoilut. Retkelle on ilmoittauduttava ennakkoon Susannalle susanna.eklund[at]vantaaseura.fi tai puh. 050 443 4040.

Retki maksetaan yhdistyksen tilille FI45 2075 2100 0112 55
viimeistään 2.9.2013.

Övre Nybackaan tuo Tikkurilasta ja Myyrmäen suunnasta lähimmäksi bussi numero 55. Bussi 53 jättää hieman kauemmaksi. Myyrmäestä ja Jumbon kulmilta tulijat voivat käyttää myös bussia numero 51.

Tervetuloa!

 


Övre Nybackan Avoimien Ovien yhteydessä tutustutaan Mårtensbyn vanhaan kylätontiin

Kotiseututalo Övre Nybackassa järjestetään avoimet ovet joka kuun ensimmäinen tiistai. Seuraavat avoimet ovet ovat 3.9. klo 18-19.

Avoimien ovien yhteydessä järjestetään myös tutustuminen Mårtensbyn arkeologiselle kaivauspaikalle.

Mårtensbyn vanhalla kylätontilla on suoritettu arkeologisia kaivauksia kolmena edellisenä kesänä. Paikkaa meille esittelee kaivaustenjohtaja ja Vantaa-Seuran puheenjohtaja Andreas Koivisto. Lähtö kaivauspaikalle kello 18.30 Övre Nybackan pihasta, osoitteesta Nybackankuja 4,
01670 Vantaa.

Övre Nybackan pihapiiri on Vantaan parhaiten säilynyt umpipihakokonaisuus. Kestikievarinakin toimineen talon vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Vantaa-Seura vuokraa tätä idyllistä taloa erilaisiin tilaisuuksiin sekä järjestää paikalla tapahtumia myös itse.

Lisää Övre Nybackan historiasta löydät VantaaSeuran blogista (Koukussa kotiseutuun). Övre Nybackalla on myös omat kotisivut osoitteessa www.ovrenybacka.fi ja www.facebook.com/OvreNybacka.


MYLLYILLAT 2013

Kesäesite 2013 (.pdf 1.5MB)
Myllyiltaesite (.pdf 0.6MB)
Kirkonkylän kesätapahtumat 2013 (.pdf 4.5MB)

Seuraava myllyilta järjestetään keskiviikkona 5.6.2013 klo 18.30-20.00.

Ohjelma kesällä 2013

5.6. Puhallinorkesteri Louhi johtajanaan Okko Kivikataja avaa myllykesän. Illassa esiintyvät myös Seutulan eläkeliiton Nopsajalat

12.6. Tikkurilan Mieskuoro ja Vantaan Kansanpelimannit esiintyvät.

19.6. Svensk allsångsafton: illan isäntänä Gunnar Weckström ja Helsinge-Tusby Ungdomsförbund

26.6. Tikkurilan eläkeläisten sekakuoro

3.7. Oopperalaulaja Klaus Pennanen: ”Kesäilta Myllyllä”

10.7. Kansanlaulukirkko, isäntänä Tikkurilan seurakunta

17.7. Yhteislauluja Kalle Partasen kanssa, säestäjänä Antero Ketonen

24.7. Ilta lapsille ja lapsenmielisille. Esiintyjänä Kosti Kotiranta ja Bruunin jengi

31.7. Tomi Pulkkinen ja Riitta Leivo esittävät Vantaan historia -aiheisia lauluja ja laulattavat yhteislauluja

7.8. Kansantanssi-illassa esiintyvät Helsingin pitäjän tanhuujat ja spelarit sekä Spelarit-yhtye. Iltaan ei sisälly yhteislaulua.

14.8. Tikkurilan Työväenyhdistyksen Kisällit laulattavat työväen- ja merimieslauluja

21.8. Yhteislauluina Reino Helismaan ja Toivo Kärjen sävelmiä. Rekolan sekakuoro esiintyy Jori Männistön johdolla.

28.8. Kesän päättää Vantaan Naislaulajat ja Vantaan kansantanssijoiden Lintuset -ryhmä. Yhteislaulut lauletaan Laura Huhtinen-Hildénin johdolla.

Ohjelma täydentyy kevään aikana ja muutokset mahdollisia.


AVOIMET OVET JA TALKOOT ÖVRE NYBACKASSA

Vantaa-Seuran vuokraamassa Övre Nybackassa voi taas kolmen vuoden tauon jälkeen järjestää tunnelmallisia perhejuhlia tai kokouksia! Kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan idylliseen vanhaan taloon sunnuntaina 26.5. kello 11–15, jolloin talossa vietetään avoimien ovien päivää.

Avoimien ovien yhteydessä ryhdymme vastaanottamaan talon varauksia. Vantaa-Seuran jäsenet ovat oikeutettuja vuokraushinnan jäsenalennukseen. Pitopalvelukumppanina tiloissa toimii Vantaan pitopalvelu Oy.  Övre Nybackasta kertovat internetsivut aukeavat osoitteessa www.ovrenybacka.fi viikolla 22.

Tule talkoisiin!

Järjestämme Övre Nybackassa talkoot torstaina 23.5. klo 15–19. Kolmen vuoden käyttämättömyys näkyy talossa monin tavoin. Se on kyllä kuurattu katosta lattiaan, mutta monia muita tehtäviä on jäljellä ja avajaiset lähestyvät! Tarvitsemme vapaaehtoisten apua sekä talon sisäpuolella että pihatöissä. Verhoja on ripustettava ja porakoneelle olisi töitä. Pihalla ulkokalusteet on siirrettävä paikoilleen ja ympäristöä ehostettava. Erityisesti haravoitavaa riittää.

Ota mukaan iloista mieltä sekä harava, me tarjoamme miellyttävää seuraa sekä pientä purtavaa. Voit ilmoittautua Susannalle etukäteen ja kertoa, mitä apua pystyt tarjoamaan. Olemme kaikesta avusta erittäin kiitollisia!

Övre Nybacka sijaitsee Vantaanlaaksossa osoitteessa Nybackankuja 4, 01670 Vantaa. Övre Nybackan varaustoiminnasta vastaa yhdistyksen kulttuurituottaja Susanna Eklund, susanna.eklund@vantaaseura.fi tai puh. 050 443 4000.

Tervetuloa tutustumaan Övre Nybackaan! Ota mukaan ystävät ja naapurit!


Tutustuminen Lillaksen tontin arkeologisille kaivauksille

Övre Nybackan avoimien ovien yhteydessä su 26.5. on mahdollisuus tutustua Mårtensbyn Lillaksen tontin arkeologisille kaivauksille.

Vantaan kaupunginmuseo suorittaa parhaillaan kaivauksia vanhalla kylätontilla. Kaivaukset järjestetään nyt jo kolmantena vuonna peräkkäin. Lillaksen tontti on yllättänyt tutkijat rikkaalla löytöaineistollaan. Tontilla uskotaan asuneen kauppias Lill-Göran Bonde, ehkä myös hänen isänsä, keskiajan mahtikauppias Göran Bonde.

Kaivauksista meille kertoo kaivaustenjohtaja ja Vantaa-Seuran puheenjohtaja Andreas Koivisto. Lähdöt kaivausalueelle Övre Nybackan pihasta su 26.5. kello 12 ja kello 14. Kävelymatka kaivausalueelle on noin 0,5 km. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.


Vantaan kaupunkijuhlat 17.5. - 18.5.2013

Jo kuudentena vuonna peräkkäin vietetään toukokuussa Vantaan kaupunkijuhlaa. Muutaman päivän ajan kaupunki on täynnä ohjelmaa. Vantaa-Seura osallistuu juhlan tekemiseen järjestämällä kolme tapahtumaa: Vantaan kartanokierroksen, rooliopastuksen Kirkonkylässä sekä "Barokkia Kirkonkylässä".

Vantaan kaupungin syntymäpäiväjuhlia eli Vantaan kaupunkijuhlaa vietetään koko kaupungissa erilaisissa tapahtumissa perjantaina 17.5. ja lauantaina 18.5. Vantaa-Seura järjestää tapahtuman aikana kolme tilaisuutta: keskiaikaopastuksen, Vantaan kartanokierroksen sekä uutuutena eri aisteja kutkuttavan tapahtuman ”Barokkia Kirkonkylässä”. Alla tarkemmat tiedot tapahtumistamme:

”Nimismiehen vaimo Sigrid” opastaa: Helsingin pitäjän kirkonkylä keskiajalla

Perjantaina 17.5.2013 klo 18.00
Helsingin pitäjän kirkonkylässä, lähtö Pyhän Laurin kirkon hautausmaan portilta (osoite Kirkkotie 45, 01510 Vantaa)

Keskiaikainen rooliopastus on Vantaa-Seuran uudenlainen opastus Kirkonkylässä ja se esitetään nyt toista kertaa. Opastetulla kiertokävelyllä tutustutaan keskiaikaisesta näkökulmasta Pyhän Laurin kirkkoon, hautausmaahan, pappilaan sekä Kirkonkylän kulttuurimaisemaan. Kierroksella kerrotaan keskiaikaisesta arkielämästä ja uskonnosta.

Oppaana toimii keskiaikaistyyliseen asuun pukeutunut Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja, arkeologi Riina Koivisto alias ”nimismiehen vaimo Sigrid”.

Opastuksen kesto on reilu tunti. Vapaa pääsy.

Kartanokierros Vantaalla

Lauantaina 18.5.2013 klo 9.00–15.00

Suosittu retki Vantaan kartanoihin järjestetään myös tänä vuonna! Retkelle kannattaa ilmoittautua nopeasti, sillä kaikki halukkaat eivät ole aina mahtuneet mukaan.

Tutustumme bussiretkellä Vantaan 10 kartanoon. Oppaana toimii FM Jukka Hako. Kartanoihin ei ole mahdollista päästä sisälle, mutta useissa kohteissa jaloitellaan tutustuen kartanoiden ympäristöön ja rakennuskulttuuriin. Puolivälissä retkeä meille on katettu kahvipöytä Kahvitupa Laurentiukseen Kirkonkylässä. Tarjolla on kahvia tai teetä sekä pulla omakustannehintaan 5 euroa/henkilö.

Kartanokierroksen ohjelma

9.00 Lähtö Tikkurilan asemalta kaupunginmuseon kupeesta
9.30 Martinlaakson linja-autoasema juna-aseman vierestä
12.00 Kahvitupa Laurentius (5 euroa/henkilö, maksetaan paikan päällä)
14.30 Paluu Tikkurilaan
15.00 Paluu Martinlaaksoon.

Hinta ja ilmoittautuminen

Kartanokierroksen jäsenhinta on 20 euroa, muille 22 euroa. Retkimaksu maksetaan etukäteen Vantaa-Seuran tilille IBAN FI45 2075 2100 0112 55.

Sitovat ennakkoilmoittautumiset 13.5.2013 mennessä susanna.eklund(at)vantaaseura.fi, puh. 050 443 4000.

Barokkia Kirkonkylässä

Lauantaina 18.5.2013 alkaen kello 18.45

Helsingin pitäjän Kirkonkylässä yhdistyvät musiikki, historia ja ainutlaatuinen tunnelma. Silloin tunnustellaan barokkiaikakautta eri aisteilla. Aloitamme illan noin 45 minuutin opastuksella, joka on katsaus alueen historiaan ja Kirkonkylän maisemaan. Idyllinen Kirkonkylä on ollut vuosisatojen ajan alueen keskus ja historia huokuu yhä ainutlaatuisen maiseman ympärillä.

Opastetun kävelyn jälkeen astumme sisään kivikirkkoon, jossa alkaa barokkikonsertti klo 20.00. Kuulemme orkesterimusiikkia otsikolla Viva Graupner! Konsertissa näemme ja kuulemme sellaisia harvinaisia barokkiajan soittimia kuten viola d'amore, chalemeau, fagotti ja luonnontorvi.

Opastus ja siihen liittyvä konsertti ovat maksuttomia Vantaa-Seuran jäsenille. Ennakkoilmoittautumiset 15.5. mennessä susanna.eklund(at)vantaaseura.fi, puh. 050-443 4000.

Lähtö opastuskierrokselle kirkkoaukiolta, hautausmaan portin pielestä osoitteesta Kirkkotie 45, 01510 Vantaa.Kevätretkellä ajamme Kuninkaantietä Vantaalta länteen. Pääkohteena on Raaseporin keskiaikainen linna. Kuva Riina Koivisto 2010.

To 9.5.2013 Kevätretki "Kuninkaantietä länteen" TÄYNNÄ!

Kuninkaantie eli Suuri rantatie oli aikoinaan valtakunnan pääväylä Viipurista Turkuun. Tie kulki Helsingin pitäjänkin läpi. Kevätretkellä torstaina 9.5.2013 suuntaamme bussin nokan Kuninkaantielle jo Vantaalla. Kaikki vanhan tien osuudet eivät ole säilyneet, mutta noudattelemme vanhaa väylää niin paljon kuin se on mahdollista. Retken kaukaisin piste on Raaseporin linna.

Ensimmäinen pysähdys on Inkoon Fagervikissä, jossa teemme pienen kävelyn luonnonkauniissa ruukkimaisemassa. Seuraava etappi on Raaseporin linna. Linnassa meitä opastaa yhdistyksen puheenjohtaja, arkeologi Andreas Koivisto. Lounastamme linnan raunioiden tuntumassa kahvilassa nimeltä Linnanvoudin tupa.

Raaseporista suuntaamme Kuninkaantien ylemmälle reitille, jossa meitä odottavat uudet maisemat. Päivän viimeisenä kohteena on Sjundbyn linna Siuntiossa. Se on yksityiskotina toimiva keskiaikainen kivilinna, jonne meillä on nyt erikoismahdollisuus päästä vierailemaan. Saamme linnaan opastuksen. Meille on tarjottu mahdollisuutta nauttia iltapäiväkahvi linnan makasiinissa. Kahvi/tee sekä leivonnainen on tilattava etukäteen ja niiden yhteishinta on 6 euroa.

Oppaina Kuninkaantien reitillä toimivat yhdistyksen puheenjohtaja Andreas Koivisto, toiminnanjohtaja Riina Koivisto sekä kulttuurituottaja Susanna Eklund. Retkelle on ilmoittauduttava ennakkoon ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Retken aikataulu

8.30 Lähtö Tikkurilan asemalta kaupunginmuseon kupeesta
9.00 Lähtö Martinlaakson linja-autoasemalta, juna-aseman vierestä
10.30 Kävely Fagervikin ruukkimaisemassa
11.30 Tutustuminen Raaseporin linnaan sekä lounas (salaattipöytä, 2 pääruokavaihtoehtoa ja kahvi)
14.30 Sjundbyn linnaan tutustuminen ja omakustanteinen kahvihetki
17.00 Paluu Martinlaaksoon
17.30 Paluu Tikkurilaan

Hinta ja ilmoittautuminen

Kevätretki on TÄYNNÄ!

Kevätretken jäsenhinta on 69 euroa (muille 74 euroa).

Retkimaksu maksetaan etukäteen yhdistyksen tilille
IBAN FI45 2075 2100 0112 55.

Hinta sisältää kuljetuksen lisäksi opastukset, sisäänpääsymaksut sekä lounaan seisovasta pöydästä.

Hinta ei sisällä iltapäivän kahvia, vaan ennakkoon tilattu kahvi ja leivonnainen maksetaan vasta paikan päällä.

Tervetuloa mukaan!Kevätkokouksella on tänä vuonna komeat puitteet. Kuva Riina Koivisto 2012.

Ma 25.3.2013 klo 18.00 Kevätkokous

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous järjestetään Håkansbölen kartanolla ma 25.3.2013 kello 18.00. Kokouksessa käsitellään mm. tilinpäätös sekä toimintakertomus vuodelta 2012.

Kokous alkaa kello 18.00, mutta avaamme ovet kartanolle jo kello 17.00. Ennen kokousta kartanolla on mahdollista tutustua ”Jugendhelmi Håkansböle” -näyttelyyn. Kello 17.30 kuulemme Jukka Hakon, Andreas Koiviston ja Kati Tyystjärven kertovan muutaman sanan kartanon historiasta, sen päätymisestä kaupungin omistukseen, kartanon merkityksestä alueen asukkaille sekä kartanon restauroinnista ja tulevaisuudesta.

Håkansbölen kartano sijaitsee osoitteessa Kartanontie 1 tai Vuorilehdontie 6, 01200 Vantaa.

Kahvitarjoilun vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista perjantaihin 22.3. mennessä. Mainitsethan erityisruokavaliosta ilmoittautumisen yhteydessä!

Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautumiset:
susanna.eklund[at]vantaaseura.fi
050 443 4000


Pysähdy Koivukylän kirjastoon jakamaan Vantaa-aiheisia muistojasi!

Koivukylän kirjastoon avautuu ”Muistojen pysäkki” torstaina 7.3. klo 10-14. Pysäkillä voit kertoa tai kirjoittaa ylös Vantaaseen liittyviä muistojasi. Muistelun tueksi jaamme valmiita kyselykaavakkeita.

Pysäkillä esitellään myös Vantaa-Seuran toimintaa ja myydään Vantaa-aiheista kirjallisuutta.

Tilaisuus järjestetään Koivukylän kirjastossa osoitteessa Hakopolku 2. tapahtuman järjestävät Koivukylän kirjasto, Koivukylän vanhustenkeskuksen avoin päivätoiminta ja Vantaa-Seura ry.


To 28.2. klo 13.00 Kotiseutuiltapäivä Koivukylän vanhustenkeskuksessa

Koivukylän vanhustenkeskuksessa järjestetään Kotiseutuiltapäivä torstaina 28.2. kello 13. Iltapäivän aikana katsomme kaksi elokuvaa: ensimmäisenä ”Vantaanjoen pitäjä”, kotiseutuelokuva vuodelta 1964, joka on Vantaan ja Helsingin mlk:n ensimmäinen kotiseutuelokuva.

Toisena filminä Helsingin pitäjä–Vantaa 1351– 2001, joka on Vantaan 650-juhlavuoden kunniaksi tehty katsaus Vantaan syntyhistoriasta nykyaikaan. Elokuvien taustoista kertoo Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto.

Tilaisuudessa Vantaa-Seuran työntekijät esittelevät yhdistyksen toimintaa sekä julkaisuja.

Kotiseutuiltapäivä järjestetään Koivukylän vanhustenkeskuksen ruokasalissa. Tapahtumapaikan osoite on Karsikkokuja 13, 01360 Vantaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 


To 31.1.2013 Vantaan kaupungintalon taideaarteet esittelyssä

Syyskokouksessa mukana olleet pääsivät jo tutustumaan kaupungintalon uuteen valtuustosaliin, mutta nyt on mahdollisuus tutustua tarkemmin remontoituun kaupungintaloon sekä sen taideteoksiin. Taidekierroksen alussa esitetään diaesitys, joka kertoo kaupungintalon arkkitehtuurista ja historiasta. Kierroksella vieraillaan vain sellaisissa työhuoneissa, joissa työntekijä on paikalla eikä vierailu häiritse työntekoa.

Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua kaupungintaloon ja sen taiteeseen. Olemme varanneet Vantaan taidemuseon järjestämän kierroksen yhdistyksen jäsenille torstaina 31.1.2013 klo 17.00 (TÄYNNÄ) ja klo 18.00 (MUUTAMA PAIKKA VAPAANA!). Oppaana toimii Sonja Löfgren.

Pakolliset ennakkoilmoittautumiset Susannalle, susanna.eklund@vantaaseura.fi tai puh. 050 443 4000. Kierros on maksuton.

Kaupungintalo sijaitsee Tikkurilassa osoitteessa Asematie 7, 01300 Vantaa.


Mistä oletkaan kotoisin? -seminaari torstaina 24.1.2013

Vantaan kaupunginmuseon järjestämässä tilaisuudessa pohditaan vantaalaista identiteettiä.

Tapahtumapaikkana Tikkurilan lukion auditorio torstaina 24.1.2013 klo 15-18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy eikä siihen tarvitse ennakolta ilmoittautua. Lukio sijaitsee osoitteessa Valkoisenlähteentie 53, Tikkurila.

Tervetuloa!

Ohjelma:

15.00
Avajaissanat,  museonjohtaja Leena Hiltula, Vantaan kaupunginmuseo

15.10.
Identiteetit arjessa, FT Laura Hirvi, Jyväskylän yliopisto

16.00
"Muistojeni Vantaa"-projektissa ikäihmiset pohtivat kotiseutuaan, Riina Koivisto, Vantaa-Seura

16.30
Yhteistä identiteettiä rakentamassa - monikasvoinen Hakunila, Kati Tyystjärvi, Hakunila-Seura

17.00
Vantaalainen kyläidentiteetti - perua keskiajalta?, Andreas Koivisto, Vantaan kaupunginmuseo / Kirkonkyläprojekti

17.30
Rokkaavat lähiöt - vantaalaisuus Rock'n Vantaa- aineiston valossa, Anna Kangas ja Mari Immonen, Vantaan kaupunginmuseo