Tapahtumakalenteri

Ma 2.3.2015 Avoimet ovet Övre Nybackassa

Ma 13.4.2015 Avoimet ovet Övre Nybackassa

 

 

 

 

Helsingin pitäjä 2015

Helsingin pitäjä 2015

Ilmestyy joulukuussa 2014

Julkaisija:
Vantaa-Seura–
Vandasällskapet ry


Hinta 25 euroa
Jäsenille 20 euroa

Ennakkotilaukset:
tilauslomakkeella
e-mail riina.koivisto[at]vantaaseura.fi

UUTISET

Vantaa-Seuran puheenjohtaja vaihtuu!

syyskokous
Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta! Vantaa-Seuran entiset puheenjohtajat Jukka Hako ja Lauri Leppänen sekä vasta valittu Andreas Koivisto kaupungintalolla. Kuva Riina Koivisto 2012.

Tiistaina 18.12.2012 pidettiin historiallinen syyskokous, jossa kuultiin yhdistystä yli 30 vuotta johtaneen Jukka Hakon toteavan: "Hyvät ystävät, nyt tässä yhdistyksessä vaihdetaan puheenjohtajaa. Kapula on annettava nuorempien käsiin." Hako ehdotti seuraajakseen arkeologi Andreas Koivistoa, jonka syyskokous hyväksyi uudeksi puheenjohtajaksi.

Koivisto on neljännen polven vantaalainen ja tehnyt paljon tutkimustyötä Vantaalla. Hän on kotoisin Hakkilasta ja asuu tällä hetkellä Jokiniemessä. Koivisto on ollut kiinnostunut Vantaan asioista jo pikkupojasta lähtien ja pitääkin puheenjohtajuutta kunniatehtävänä.

"On isot saappaat täytettäviksi, mutta yritän parhaani" totesi uusi puheenjohtaja viitaten Jukka Hakon ansiokkaaseen kauteen puheenjohtajana.

Vaihdos nostatti paikalla olleiden tunteet pintaan. Hako on ollut erittäin pidetty persoona ja vahva, luotettu johtaja. Vantaa-Seura ja erityisesti sen julkaisu- ja retkitoiminta on Hakon ohjauksessa kehittynyt huimasti. Jukka Hako ei jätä yhdistystä kokonaan vaan jatkaa johtokunnassa Koivistolta vapautuneella paikalla.

"Yritän olla yhtä hyvä Andreakselle kuin Lauri [Leppänen] oli aikoinaan minulle" sanoi Hako.

Ennen syyskokousta saimme kuulla kaupunginjohtajan Kari Nenosen katsauksen Vantaan ajankohtaisiin asioihin. Kokouksessa erovuorossa olleet johtokunnan jäsenet valittiin uudelleen kaudeksi 2013-2014. Johtokuntaan kuuluu vuonna 2013 seuraavat henkilöt: Andreas Koivisto pj., Jukka Hako, Pietari Jääskeläinen, Paula Lehmuskallio, Veli-Paavo Pentikäinen, Marika Stam, Jarmo Tiukkanen, Marianne Träskman ja Kati Tyystjärvi.

Kiitämme lämpimästi Jukkaa ja toivotamme Andreakselle onnea!

Lisätty 19.12.2012


Kartanon joulu Håkansbölen kartanolla 16.12.2012 Klo 11-15

2011
Kartanon joulua vietettiin viime vuonna syksyisessä maisemassa. Kuva 2011 Petri Eklund.

Vantaa-Seura on mukana Kartanon joulun joulumarkkinoilla
Håkansbölen kartanolla sunnuntaina 16.12.2012 klo 11-15. Myynnissä on uutuusjulkaisujemme lisäksi Håkansbölen kartanoa käsitteleviä vuosikirjoja, Vantaan kalenteri 2013 ja kortteja.

Joulumarkkinoiden lisäksi kartanolla on ohjelmassa Lucia-kulkue, jouluista askartelua ja jouluisia satuja. Joulupukki ja pakkasukko tervehtivät lapsia.

Tapahtuman avaa klo 12.00 Vantaan vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimialajohtaja vs. Heidi Nygren. Joulukulkueen saavuttua on vuorossa Hakunilan seurakunnan tervehdys, yhteislaulua ja Tiernapapit. Lisäksi Pehtorin talossa on Venäläinen teehuone sekä glögi- ja kahvitupa. Tallipihalla esittäytyvät VPK ja lähipoliisi.

Lisätietoa ohjelmasta >Tervehdys keskiajalta itsenäisyysjuhlaan

Muistatko kuulleesi ”nimesmiehen vaimo Sigridistä”, joka eli Helsingin pitäjässä 500 vuotta sitten? Sigrid on historiallisten arkistojen tuntema henkilö, jonka roolihahmo havahtuu henkiin muutamia kertoja vuodessa.

Sigrid on tavattavissa seuraavan kerran Vantaan itsenäisyysjuhlassa, jonne hän tuo tervehdyksen keskiajalta. Sigrid käyttää puheenvuorossaan hyväkseen nykyteknologiaa ja esittelee kuvia, jotka liittyvät keskiaikaiseen Helsingin pitäjään.

Sigrid
Kuva Susanna Eklund 2012.

Vantaan maanpuolustusjärjestöjen järjestämää itsenäisyysjuhlaa vietetään torstaina 6.12. klo 15.00 Martinlaakson koululla. Juhlan teemana on tänä vuonna ”Vantaa 40 vuotta”.  Vantaan suurimman itsenäisyyspäiväjuhlan juhlapuhujana nähdään maaherra Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen. Ohjelmassa on myös runsaasti musiikkia. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja juhlaan on vapaa pääsy.

Tilaisuus järjestetään Martinlaakson koululla osoitteessa Martinlaaksonpolku 4, 01620 Vantaa. Tilaisuuden järjestävät Vantaan reserviläisjärjestöt ja maanpuolustusnaiset.

Lisätty 16.11.2012


Vantaalaisista joulumuistoista syntyi kuunnelma

Koivukylän vanhustenkeskuksessa toimivassa muisteluryhmässä otettiin varaslähtö jouluun ja muisteltiin lapsuuden ja nuoruuden jouluja Vantaalla, entisessä Helsingin maalaiskunnassa. Vanhimmat muistot ulottuivat 1920-luvulle ja tuoreimmat olivat 1950-luvulta. Muisteluryhmässä taltioiduista joulumuistosta on koostettu Vantaan joulukuunnelma. Joulukuussa vantaalaisia jouluperinteitä voi kuunnella palvelutaloissa kautta maan.


Joulukuunnelman äänittäminen oli hauskaa! Kuva Riina Koivisto 2012.

Muistelut taltioitiin nauhalle ja Vantaa-Seurassa tehtiin muistoista käsikirjoitus. Yhdistyksen työntekijät Riina Koivisto ja Susanna Eklund lukivat käsikirjoituksen nauhalle Klaukkalassa, Audience Firstin studiossa. Vantaan joulukuunnelma tulee kuunneltavaksi vanhustenpalvelutaloissa käytettävään Sävelsirkku-äänilaitteeseen. Vantaalaiset jouluperinteet kaikuvat tänä jouluna ympäri Suomen ja myös Suomi-taloissa Ruotsissa ja Australiassa saakka.

Spontaanissa muistelussa kävi ilmi, että joulu on vuoden tärkein juhla eikä sen kirkkaus himmene aikuisiälläkään. Lapsuuden jouluperinteet halutaan siirtää sukupolvelta toiselle. Perinteet näyttävät muuttuvan hitaasti.

Kuunnelmassa kerrotaan, minkälainen oli joulu 1920-luvun Veromiehenkylässä. Muita kuunnelman aiheita ovat joulukuusen haku sekä joulukoristeet, jouluruoat, Pyhän Laurin joulukirkko ja joulupukki.

Projektissa Vantaa-Seuran yhteistyökumppaneina toimivat Koivukylän vanhustenkeskuksen avoin päivätoiminta ja Sävelsirkkua hallinnoiva yritys Audience First. Hankkeeseen on saatu tukea Uudenmaan rahastolta.

Lisätty 16.11.2012


Tule tekemään Vantaan kotiseutukuunnelmia!

Vantaa-Seurassa on käynnistynyt hanke, jossa kerätään vantaalaisten muistoja Vantaasta ja Helsingin maalaiskunnasta. Ainutlaatuisen projektin tarkoituksena on koostaa muistoista Vantaa-aiheisia kuunnelmia, jotka tulevat kuunneltaviksi vanhustenkeskuksiin kautta maan. Kuunnelmat ovat kuunneltavissa Sävelsirkku-äänilaitteen avulla.

Muistoja kerätään kahdella eri tavalla. Kerran viikossa kokoontuvan ”Muistojeni Vantaa”-ryhmäläisten muistot tallennetaan nauhalle. Muistoja voi esittää kuka tahansa myös vastaamalla valmiisiin kyselykaavakkeisiin, joita voi tilata sähköisessä muodossa Vantaa-Seurasta.

”Muistojeni Vantaa” -niminen muisteluryhmä on jo aloittanut toiminnan. Kokoonnumme kerran viikossa Koivukylän vanhustenkeskuksessa ja muistelemme yhdessä elettyä elämää Vantaalla ja Helsingin maalaiskunnassa. Tulevia aiheita ovat muun muassa uutuuksien, kuten sähkön tai sähkölaitteiden saapuminen kotiin, jouluperinteiden muistelu, vantaalaisten työpaikkojen ja paikkakunnalla tunnettujen henkilöiden muistelu.

Kaipaamme muisteluryhmään mukaan lisää muistelijoita. Jos siis olet asunut jo pitkään Vantaalla tai aikoinaan Helsingin maalaiskunnassa, niin tervetuloa mukaan muistelemaan! Ryhmä kokoontuu tiistaisin kello 13–15 Koivukylän vanhustenkeskuksessa (osoitteessa Karsikkokuja 13, 01360 Vantaa).

Ohjelman näet täältä >>

Lisätietoa hankkeesta antaa Vantaa-Seuran toiminnanjohtajalta Riina Koivisto, riina.koivisto(at)vantaaseura.fi tai puh. 050 443 4040.
Muisteluhetket järjestetään yhteistyössä Koivukylän vanhustenkeskuksen ja Audience First-yrityksen kanssa. Hankkeeseen on saatu tukea Uudenmaan rahastosta.

Lisätty 1.11.2012


Leikkimuistokyselyn arvonta on ratkennut

Laurin elojuhlilla elokuussa yhdistyksemme keräsi leikkimuistoja. Vastanneiden kesken arvottiin Rakkaudesta pitäjään -juhlakirja. Kirjan voitti Maarit Ahola - onnittelut voittajalle!

Lisätty 1.11.2012


Syysretkellä tutustuttiin Myyrmäen vireään urheilupuistoon


Kuva Riina Koivisto 2012.

Yhdistyksen syysretki ei ollut tänä vuonna perinteinen bussiretki. Euroopan rakennusperintöpäivien tämän vuoden teemaksi oli valittu liikunta- ja urheilupaikat. Retkikohteena oli teeman hengessä Myyrmäen urheilupuisto.

Heti Myyrmäen urheilupuistoon saavuttuamme saimme huomata, että urheilupuisto on kaikin puolin vilkkaassa käytössä. Sunnuntai-iltapäivänä joka puolella liikuttiin – Myyrmäki-hallissa tosin ei varsinaisesti urheiltu. Sen kirpputorilla tuhannet tavarat löysivät uuden kodin.

Tiloihin meitä opasti urheilupuiston toimitusjohtaja Erkki Salo. Aloitimme retken viitisen vuotta sitten valmistuneesta Energia-Areenasta, jossa oli meneillään lasten liikuntapäivä. Saimme kuulla, että salibändyn pelaajat ovat hallin suurin käyttäjäryhmä ja sokerivaahterasta tehty, hartaasti hoidettu parketti on kestänyt hyvin kuluttavaa käyttöä. Näimme hallin käytävillä myös Suomen koripallomuseon virallisen näyttelyn.

Yli kaksikymmentä vuotta vanha kaareva Myyrmäki-halli on täysimittainen jalkapallohalli, mutta siellä harrastetaan myös muita palloilulajeja. Paikka on suosittu myös messujen pitopaikkana.

Vuonna 2000 valmistuneella ISS-Stadionilla saimme hetkisen seurata jalkapallo-ottelua. Yli 4000 katetulla istumapaikalla varustettu stadion muuntautuu tarvittaessa myös muunlaisten tapahtumien pitopaikaksi. Stadion on saanut kiitosta siinä vaalitusta puurakentamisesta. Suomen talvet ja säiden vaihtelut olivat kuitenkin liikaa vaneripenkeille. Puupenkkejä ollaan parhaillaan vaihtamassa kestävämpiin muovipenkkeihin.

Myyrmäessä on kaksi jääkaukaloa ja hallien suojista on ponnistanut moni suomalainen jääkiekkotähti. Jäähallit ovat kovalla käytöllä. Niissä harrastetaan jääkiekon lisäksi ringetteä, kaukalopalloa sekä taito- ja muodostelmaluistelua. Kaukalon vieressä on myös curling-rata, joka on nykyään pääosin luistelukäytössä. Jäähallien tiloista löytyivät myös squash- ja sulkapallokentät. Squash-kenttien suosio on hiipunut, mutta sulkapallo näyttää olevan vantaalaisten keskuudessa kestosuosikki.


Kuva Riina Koivisto 2012.

Retkeläiset saivat lähteä kotiin mieli täynnä uutta tietoa urheilusta ja vatsa pullollaan kahvia ja pullaa. Kainaloon jokainen sai Kotiseutuliiton julkaiseman Euroopan rakennusperintöpäivien tuoreen julkaisun ”Liikuttavat ympäristöt”.

Lisätty 11.9.2012


Myllykesä päättyi lämpimässä tunnelmassa


Yhteislaulua vetämässä Laura Huhtinen-Hildén. Kuva Susanna Eklund 2012.

Yhteislauluja laulettiin ja tansseja ihailtiin Kirkonkylän myllyllä tänäkin kesänä joka keskiviikko. Vantaa-Seura on järjestänyt ohjelmallisia Myllyiltoja Keravanjoen rannassa jo vuodesta 1976 lähtien. Kesän esiintyjinä nähtiin ammattimuusikoita, kuoroja, trubaduureja ja tanssiryhmiä.

Kesän viimeistä iltaa vietettiin kauniissa elokuun illassa. Yksi oli kuitenkin poissa, sillä valloittava Inkeri Simola-Isaksson ei ollut enää ilahduttamassa yhteislaulujen vetäjänä. Illan aikana haluttiin kuitenkin muistaa Inkeriä ilolla, joten lauluiksi oli valittu Inkerille läheisiä lauluja. Yhteislaulut veti  Inkerin oppilas ja työtoveri, Laura Huhtinen-Hildén.

Illassa esiintyivät myös Vantaan Naislaulajat kuoronjohtajanaan Ari Pärnänen sekä Vantaan kansantanssijoiden kehitysvammaisten tanssiryhmä Lintuset. Lintusten välitön ja iloinen esiintyminen tarttui yleisön tunnelmaan. Tanssiryhmä palkittiin raikuvin taputuksin.

Myllyn sisäpuolella toimi illan ajan kahvio. Myllytoimintaa ja myllyn kunnostusta tukevia arpoja myytiin mukavasti ja arpavoittojakin laitettiin jakoon lähes tuplasti. Tavoiteltuja Paul Envaldsin keramiikkapyttyjä arvottiin viimeisen keskiviikon kunniaksi kaksi kappaletta. Lisäksi arvottiin kaksi Vantaan naislaulajien lahjoittamaa levyä.  

Sateisesta ja viileähköstä kesästä huolimatta joka keskiviikko on saatu viettää ulkosalla. Lauluillat ovatkin alkaneet ja päättyneet penkinkantotalkoilla. Seuraavaan Myllyiltaan on aikaa tovi. Sitä vietämme toivottavasti jälleen kauniissa säässä keskiviikkona 5.6.2013 Puhallinorkesteri Louhen tahdittamana.

Lisätty 30.8.2012


Kulttuurikävelyllä pääsee Pyhän Laurin kappeliin


Pyhän Laurin kappeli. Kuva Riina Koivisto 2012.

Kesäkeskiviikkojen kulttuurikävelijöille on järjestetty erikoislaatuinen mahdollisuus tutustua uuteen Pyhän Laurin kappeliin. Keskiviikkoina 8.8. ja 15.8. vieraillaan kirkon sijaan yleisölle harvoin auki olevassa kappelissa.

Helsingin pitäjän kirkonkylässä järjestettävällä opastetulla kiertokävelyllä eli kulttuurikävelyllä tutustutaan perinteisesti Helsingin pitäjän kirkkoon, kuullaan kirkon historiasta ja ympäristön uusista tutkimuksista  sekä tutustutaan hautausmaan muistomerkkeihin ja Kirkonkylän arvokkaaseen rakennuskulttuuriin.

Kulttuurikävely järjestetään Kirkonkylässä vielä joka keskiviikko elokuun loppuun saakka. Keskiviikkoina 22.8. ja 29.8. ovat vuorossa peruskierrokset, joilla ei tutustuta kappeliin. Kesän viimeisenä iltana järjestetään lisäksi viittomakielellä opastettu kulttuurikävely.
Lähtö kierrokselle aina klo 17.15 kirkkoaukiolta, hautausmaan portin pielestä (osoite Kirkkotie 45, 01510 Vantaa). Lippu opastukselle maksaa 5 euroa. Kesän viimeinen opastus (29.8.) on Vantaa-Seuran jäsenille maksuton.

Lisätty 7.8.2012


Yleisökaivauksilla etsittiin jälkiä esi-isistä

Vantaa-Seura järjesti heinäkuun toisella viikolla arkeologiset yleisökaivaukset Vantaan kaupunginmuseon kaivauksilla Mårtensbyssä, Lillasin kylätontilla. Vapaaehtoiset kaivajat pääsivät kokeilemaan arkeologin työtä ammattilaisten ohjauksessa. Lillasin tontilta etsittiin historiallisella ajalla autioituneen kylätontin jäänteitä.

Kaivauspaikalla suoritettiin tutkimuksia jo viime kesänä. Kohteen arvellaan olleen asutun jo 1350-luvulta alkaen. Tonttimaa on autioitunut tuntemattomasta syystä joskus 1700-luvulla. Tiedetään, että 1500-luvulla paikalla asui varakas talonpoikaispurjehtija Göran Bonde ja myöhemmin hänen perillisensä. Yleisökaivausten aikaan kaivettiin pääasiassa alueen nuorimpia asutusvaiheita, jotka ajoittuivat 1600- ja 1700-luvulle.

Kuva Riina Koivisto 2012
Kaikki löydöt otettiin tarkasti talteen. Kuva Andreas Koivisto 2012.

Jokainen kaivauspäivä aloitettiin tutustumalla löytöihin, sillä eri löytöryhmien tunnistaminen vaatii kokemusta. Esittelyiden myötä saimme huomata, että kaivauksilta oli ehditty tehdä runsaasti hienoja löytöjä. Esittelyn jälkeen kukin kaivaja pääsi aloittamaan maan kuopsuttamisen kaivausvälineenä toimivalla lastalla eli pelkalla.

Viikon aikana kaivauksilla työskenteli lähes parikymmentä vapaaehtoista. Suurin osa osallistujista oli kaivauksilla ensimmäistä kertaa, vaikka tänä vuonna yllättävän monella oli takanaan alan opintoja tai kaivauskokemusta. Yhdelle kimmokkeena kaivauksille osallistumiseen oli  tavoite oppia tunnistamaan luuta, toinen halusi tietoa suvun historiasta ja kolmas ei halunnut jättää tilaisuutta käyttämättä, kun oli lomaa ja kaivaukset lähellä. Espoolainen Ritva Snabb oli kaivauksilla esi-isien jäljillä.

- Oikeastaan kaikki sai alkunsa vanhoista valokuvista. Valokuvat johtivat sukututkimukseen ja nyt kiinnostus on siirtynyt enenevässä määrin arkeologiaan. Yksi sukuhaaroista on peräisin kivenheiton päästä kaivausalueelta, kertoi Ritva.

Kaivaminen vaatii välillä kummallisia työasentoja eikä maalajien mukaan kaivaminen, kaivetun maan seulominen ja löytöjen erottaminen ole aina helppoa. Vapaaehtoiset kaivajat pitivät kokemusta kuitenkin mielekkäänä ja kaivauspäivä tarjosi yllätyksiä.

- Tämä on hyvin myönteinen kokemus eikä ole tarvinnut pettyä. Se minut yllätti, että heti maanpinnasta voi löytää historiallista tavaraa, tuumasi vantaalainen Virpi Ukkonen.

Kaivajat pääsivät kaivamaan vanhan kellarin jäänteitä, päärakennusta ja sen uunin kulmaa sekä toistaiseksi tunnistamatonta rakennusta. Välillä kaivettiin myös koekuoppia. Kaivauksilta tehdyt runsaat löydöt olivat yleensä hajonneiden tai aikoinaan kadonneiden esineiden katkelmia. Esiin tuli muun muassa ikkunalasia, lasiesineiden paloja, keraamisten astioiden paloja, rautaesineiden katkelmia ja liitupiippujen palasia.

Vantaa-Seura järjesti yleisökaivaukset nyt kolmatta kertaa. Kaivaukset olivat osa yhdistyksen jäsenilleen tarjoamaa kesäohjelmaa. Kaivauksille osallistuminen oli ilmaista Vantaa-Seuran jäsenille, muille osallistuminen maksoi 5 euroa päivältä. Kaivauksille oli pakollinen ennakkoilmoittautuminen. Kaikki kaivauspaikat täyttyivät nopeasti, eivätkä kaikki halukkaat päässeet mukaan kaivauksille. Tänä vuonna ennakkoon ilmoittautuneille järjestettiin kaivauksiin perehdyttävä luento eli kaivauskurssi.

Kuva Riina Koivisto 2012
Vapaaehtoiset kaivamassa esiin asuinrakennusta. Taustalla rakennusta lämmittäneen uunin rauniot. Kuva Riina Koivisto 2012.

Lisätty 7.8.2012


Historia havisi myllylaulujen sanoituksissa

Kuva Riina Koivisto 2012
Tomi Pulkkinen ja Riitta Leivo esittävät Vantaan historiasta kertovia lauluja. Kuva Riina Koivisto 2012.

Vantaa-Seuran järjestämiä Myllyiltoja on ehditty viettää tänä kesänä jo neljä kertaa. Sade on säikytellyt tämän kesän myllykävijöitä. Epävakainen sää on näkynyt myllyllä tavallista pienempinä yleisömäärinä. Myllylle uskaltaa kuitenkin tulla myös sadesäällä, sillä silloin lauletaan myllyrakennuksen sisäpuolella. Vanhassa rakennuksessa tunnelma on ainutlaatuinen!

Keskiviikkona 27.6. myllyllä nähtiin eri esiintyjien lisäksi kaikenlaisia sääilmiöitä. Uskaltauduimme kuitenkin ulos penkeille ja trubaduuri Matti Reittamo lauloi ja laulatti vanhasta Myllytuvan laulukirjasta valittuja lauluja.

Vierailevina esiintyjinä näimme myllyllä ensimmäistä kertaa lauluntekijät Riitta Leivon ja Tomi Pulkkisen. Heidän erikoisuutenaan ovat Vantaan historiasta kertovat laulut. Pulkkisen ja Leivon tapa tehdä musiikkia tai esiintyä ei ole aivan tavallinen.

- Haluamme tuoda lauluilla esiin elämän tunneskaalaa ja myös rikkoa perinteistä kaavaa esiintyä. Tuomme lavalle teatteria ja yllätyksiä sekä huumoria hahmojen kautta, kertovat Leivo ja Pulkkinen.

Sen sai yleisö kokea. Lavalla nähtiin muun muassa Maunu Eerikinpoika sekä postitalonpoika. Leveät hymyt kuulijoiden kasvoilla ja raikuvat ablodit olivat merkki tykätystä esiintymisestä.

- Olemme tehneet lähialueilla löytöretkeilyä ja sitä voi kanavoida lauluihin. Paikat herättävät tunteita ja muistoja, joista voi kertoa laulun muodossa. Haluamme herätellä ihmisiä kiinnostumaan kotiseudusta ja omista lähialueistaan, huomauttavat Leivo ja Pulkkinen.

Ideoita lauluihin riittää ja niitä löytyy lisää matkaillessa. Ajatuksia on etsitty kirjoista ja museoista eikä mielikuvitustakaan ole unohdettu. Tämä on Leivolle ja Pulkkiselle tapa etsiä ja välittää tietoa sekä kunnioittaa ympäristöä. Se on heille elämäntapa.

Tapaamme Leivon ja Pulkkisen myllyllä toivottavasti taas ensi kesänä. Tänä vuonna on jäljellä vielä useita Myllyiltoja ja upeita esiintyjiä. Myllyillat pyörivät Kirkonkylän myllyllä joka keskiviikko klo 18.30–20.00, elokuun loppuun saakka.

Lisätty 29.6.2012

Katso videot!

Virtaa vesi Vantaan
http://www.youtube.com/watch?v=VhZ5aPcfjfs

Postitalonpojan laulu
http://www.youtube.com/watch?v=_vkdwPmhZDU

Tikkurilan valssi
http://www.youtube.com/watch?v=Zzl2fJl5Go4

Kuningas Maunu Eerikinpoika
http://www.youtube.com/watch?v=3RPAyubsLNk

Videot kuvasi Kati Tyystjärvi 27.6.2012.

Lisätty 4.7.2012


Puhallinorkesteri Louhi avasi Myllykesän!

Jokakesäiset Myllyillat ovat käynnistyneet Helsingin pitäjän kirkonkylän myllyllä. Perinteiseeen tapaan kesän ensimmäisenä iltana saimme nauttia kauniista puhallinmusiikista Puhallinorkesteri Louhen soittamana. Synkät sadepilvet väistyivät sopivasti ennen ohjelman alkua.

Tuttuun tapaan myllyllä laulettiin yhteislauluja, kahviteltiin sekä jännitettiin josko Onnetar suosisi arpajaisissa. Arpavoittoina oli Paul Envaldsin Myllypytty sekä kirjoja, kalenteri ja kortteja. Paikalla oli n. 100 kuulijaa. Illan päätteeksi reippaimmat kantoivat penkit takaisin myllyyn odottamaan ensi viikon yhteislauluiltaa.

Myllykesän ohjelma >>

Lisätty 7.6.2012


Erikoishintaisia lippuja tarjolla Vantaan viihdeorkesterin huippukonserttiin ma 7.5.2012

Vantaa-Seuran jäsenillä on mahdollisuus päästä erikoishintaan kuulemaan Vantaan viihdeorkesterin huippukonserttia Helsingin Musiikkitalossa ma 7.5.2012 klo 19.30. Luvassa solistien toivelauluja, suurta orkesteriviihdettä ja kansainvälistä tunnelmaa. Vantaan Viihdeorkesterin solisteina laulavat Johanna Försti ja Sami Pitkämö. Vantaan suurta viihdeorkesteria johtaa kapellimestari Nick Davies.

Liput konserttiin Vantaa-Seuran jäsenille 15 euroa/kappale. Yksi jäsen voi varata korkeintaan kaksi lippua. Lippuvaraukset tehdään suoraan Viihdeorkesterin toiminnanjohtajalle, paivi.loponen@vantaapops.fi.

Lisätietoa konsertista >>

Lisätty 3.5.2012


Vantaa-Seura Martinuksessa avoimien ovien päivänä la 12.5.2012 klo 13-16

Konserttitalo Martinuksessa tapahtuu lauantaina 12.5. klo 13-16!

Paikan päällä pääset kuulemaan mm. iskelmiä, jazzia ja klassista musiikkia. Talon kahvio on toiminnassa ja tilaisuudessa  järjestetään myös kirpputori, johon kenellä tahansa on mahdollisuus tulla myymään tavaroitaan. Ilmoittautuminen myyjäksi Päivi Loponen-Kyrönsepälle (050-533 8386). Lisätietoa >>

Tilaisuuden järjestävät Vantaan viihdeorkesteri ja Vantaan kaupunki. Vantaa-Seura on paikalla kertomassa toiminnastaan, jakamassa kesäesitteitään ja myymässä kirjojaan.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätty 3.5.2012


Kevätkokouksessa kuultiin Vantaa-lauluja

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkona 28.3.2012 klo 18.00 kotiseututalo Påkaksessa, osoitteessa Vanha Kuninkaalantie 2, 01300 Vantaa.

Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2011 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä saatiin kuulla hienoja Vantaan historiasta kertovia lauluja Tomi Pulkkisen ja Riitta Leivon esittäminä.

Lisätty 11.4.2012


Juha Panula voitti Facebook-arvonnan

"Olipa mukava yllätys, kiitos!" kommentoi tammikuussa suoritetun arvonnan onnellinen voittaja, Juha Panula. Palkintojulkaisuista etenkin kalenteri oli mieluinen. "Toki kirjatkin!" Juha naurahti palkintoa vastaanottaessaan.

Vantaa-Seuran Facebook-sivu perustettiin syksyllä 2011. Kaikkien vuoden 2011 loppuun mennessä sivusta tykänneiden 23 henkilön kesken arvottiin yhdistyksen kaksi uutuuskirjaa Helsingin pitäjä 2012 ja Rakkaudesta pitäjään sekä vuoden 2012 Vantaan kalenteri.

Facebook arvonnan onnellinen voittaja. Kuva Susanna Eklund 2012.

Facebook arvonnan onnellinen voittaja Vantaan aikuisopiston aulassa. Kuva Susanna Eklund 2012.

Lisätty 8.2.2012


Uusia tuulia Vantaa-Seurassa

Hyvää alkanutta vuotta! Viime vuonna puoli vuosisataa täyttänyt Vantaa-Seura käynnistää uuden vuoden ja yhdistyksen uuden vuosikymmenen uusin voimin. Nyt yhdistyksen toiminnasta vastaavat osa-aikaiset työntekijät, toiminnanjohtaja Riina Koivisto ja kulttuurituottaja Susanna Eklund.

Oikeastaan naiset ovat olleet yhdistyksen palveluksessa jo jonkin aikaa eivätkä kasvot ole jäsenille aivan vieraat. Työnteon väliin on kuitenkin sattunut äitiyslomia, hoitovapaita sekä nimikkeiden muutoksia, mutta nyt perhevapaat on pidetty.

Yhdistyksen toiminnan perusperiaatteet tulevat pysymään samoina. Perinteiset kevät- ja syysretket, luennot ja kesätoiminta Helsingin pitäjän kirkonkylässä muodostavat yhä toiminnan rungon.

- Tietysti haluamme kehittää yhdistystä ja tuoda mukanamme jotain uutta. Etunamme on myös se, että olemme vanhoja opiskelukavereita, tunnemme toisemme ja yhteistyömme sujuu mainiosti, kertovat Riina ja Susanna.

Vantaa-Seuralla on käytettävissään koulutettuja naisia. Molemmat ovat koulutukseltaan filosofian maistereita ja arkeologeja. Susanna on lisäksi rakennuskonservaattori.

- Arkeologia ei ole meidän ainoa mielenkiinnon kohteemme, vaikka toivomme pystyvämme hyödyntämään erikoisosaamistamme tässä yhdistyksessä. Olemme molemmat laajasti kulttuurista kiinnostuneita. Ja työtä meillä riittää, sillä haluamme tehdä Vantaan historiaa tunnetuksi, auttaa vantaalaisia juurtumaan ja arvostamaan kotikaupunkiaan.

Lisätietoa Vantaa-Seurasta ja yhdistyksen toiminnasta löytyy yhdistyksen internet-sivuilta, osoitteesta www.vantaaseura.fi, sekä Facebookista http://www.facebook.com/vantaaseura.

Lisätty 10.1.2012