Tapahtumakalenteri

Ma 2.3.2015 Avoimet ovet Övre Nybackassa

Ma 13.4.2015 Avoimet ovet Övre Nybackassa

 

 

 

 

Uutisotsikot

Påkaksessa siivotaan kirjavarastoa - tule tekemään löytöjä!

Syysretkestä kerrotaan retkeläisen blogissa

Keskiaikapäivä keräsi odotettua suuremman yleisön

Vantaa-Seura pääsi loppusuoralle Vuoden kotiseutuyhdistys 2013 -kilpailussa

Keskiajasta 40-vuotiaaseen Vantaaseen – runsas ohjelmatarjonta kaupunkijuhlassa

Övre Nybackan navetan ylinen ei tule käyttöön kesäksi 2014

Hyvää Uutta Vuotta!

 

Uutisarkisto

2013
2012
2011
2010
2009

UUTISET

Jouluisia yhteislauluja Övre Nybackassa

Övre Nybackan tunnelmallinen talo on kuin luotu joulumielen nostatukseen! Joulukuussa talo puetaan jouluasuun ja ke 10.12. meille esiintyy ja samalla jouluisia yhteislauluja laulattaa oopperalaulaja Klaus Pennanen. Mukana on perinteisiä ja uudempia joululauluja ja osan lauluista voi vaihtoehtoisesti laulaa ruotsiksi.

Avaamme ovet klo 18.00 ja silloin alkaa myös glögitarjoilu. Yhteislaulutilaisuus alkaa kello 18.30 ja päättyy klo 20.00. Illan yhteydessä vanhassa tuvassa on myös pienimuotoiset käsityömyyjäiset, joilta voit tehdä joululahjahankintoja.

Lipun hinta on 7 euroa (Vantaa-Seuran jäsenet ja 7-16-vuotiaat lapset 5 €). Sisäänpääsymaksu sisältää glögitarjoilun. Lippuja on tarjolla rajoitetusti, joten varaa omasi ennakkoon osoitteesta susanna.eklund[at]vantaaseura/050-4434000. Lippuja myydään myös ovella klo 18.00 alkaen.

Vantaa-Seuralla on vankka kokemus yhteislaulujen järjestämisestä. Kesäisin yhteislauluiltoja on laulettu Kirkonkylän myllyllä jo lähes 40 vuoden ajan. Nyt järjestettävät jouluiset yhteislaulut ovat yhdistyksen ensimmäinen joululaulutilaisuus Övre Nybackassa.

Päivitykset tapahtumatietoihin >

Lisätty 25.11.2014

Påkaksessa siivotaan kirjavarastoa - tule tekemään löytöjä!

Kotiseututalo Påkaksen yläkerrassa on Vantaa-Seuran julkaisuvarasto.  Kun joka vuosi putkahtaa ulos uusi Helsingin pitäjä, on varastoon kertynyt runsaasti kirjalaatikoita. Nyt on aika inventoida Påkaksessa säilytettävät julkaisut sekä siivota varasto.

Siivouksen yhteydessä ovet ovat avoinna ja myymme vanhoja pehmeäkantisia vuosikirjoja hintaan 2 euroa kappale. Viidellä eurolla voit valita kolme kirjaa. Hyllyillä on myös muuta harvinaisempaa aineistoa varaston kätköistä. Tule siis tekemään löytöjä!

Nyt on hyvä hetki tarkistaa, mitkä vuosikirjat hyllystäsi puuttuvat. Huomioithan, että kaikkia kirjoja ei ole enää saatavilla. Osa painoksista on loppuunmyytyjä. Voit tulla myös mukaan talkoisiin, ihan vain tutustumaan tiloihin tai keskustelemaan yhdistyksen työntekijöiden kanssa. Tilojemme ovet ovat avoinna pe 14.11. klo 10 – 14.

Jugendvaikutteinen, jyhkeä kotiseututalo Påkas on rakennettu vuonna 1910. Se sijaitsee Kuninkaalassa osoitteessa Vanha Kuninkaalantie 2, 01300 Vantaa. Yläkertaan käynti on pääoven vasemmalta puolelta.

Lisätty 6.11.2014


Syyretkestä kerrotaan retkeläisen blogissa

Syysretkellä 13.9.2014 vierailimme Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teeman Näkymätön ympäristö hengessä Vantaan menneisyydestä kertovilla kohteilla. Syysretki ”Vantaa pintaa syvemmältä” oli bussiretki, joka kuljetti meidät lännestä itään. Retkellä muinaisista maisemista ja tapahtumista sekä arkeologiasta kertoivat Riina ja Andreas Koivisto.

Ennen yhdistyksen oman retkikertomuksen valmistumista voit tutustua retkellä mukana olleen Kaisa Kyläkosken kirjoittamaan blogiin osoitteessa

Osa 1
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2014/09/vantaan-nakymattomassa.html

Osa 2
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2014/09/vantaan-nakymattomassa_17.html

Lisätty 22.9.2014


Keskiaikapäivä keräsi odotettua suuremman yleisön

Vantaan kaupunkijuhlan yhteydessä järjestettiin ensimmäistä kertaa Kirkonkylän Keskiaikapäivä. Keskiaikapäivää varten Pyhän Laurin kirkon parkkipaikalle nousi telttakatoksia ja paikalla hääri keskiaikaistyylisiin asuihin sonnustautuneita järjestelijöitä. Päivä avattiin tykin laukauksella. Paksun Katariinan tykkisisarkunnan ammattitaitoinen tykin valmistelu ja laukaisu sekä toiminnasta kertominen keräsi suuren yleisön.

Keskiaikapäivä tarjosi monenlaista muutakin koettavaa. Nimismiehen vaimo Sigridin keskiaikakierrokset sekä pappilan puiston arkeologisille kaivauksille johdatettu kierros keräsivät kukin lähes satapäisen yleisön. Kotiseutumuseo oli avoinna ja toisessa makasiinissa oli mahdollisuus tutustua Vantaan keskiajan historiasta ja yhteyksistä kertovaan näyttelyyn. Lauluja Vantaan historiasta esitti trubaduuri Tomi Pulkkinen. Katosten alla oli tarjolla käsitöitä, kirjallisuutta ja ruokaa  –  Kartanonkosken Martoilla oli valikoimissaan keskiaikaistyylisiä herkkuja. Lapsille oli tarjolla mahdollisuus valmistaa oma puumiekka, kokeilla puujaloilla kävelyä ja jousella ampumista sekä päästä hevosajelulle. Kaiken keskellä lapsia viihdytti ilmapallotaikuri.

Lämmin sää houkutteli paikalle noin tuhat ihmistä. Tapahtuman järjestäjät olivat yllättyneitä suuresta yleisömäärästä, mutta onneksi tilaa ja koettavaa riitti.

- Oli hienoa päästä vastailemaan ihmisten runsaisiin keskiaikaa koskeviin kysymyksiin. Päivän kruunasi hieno sää ja aidosti hyväntuuliset ihmiset, kuvailee keskiaikakierroksia vetänyt Riina Koivisto.

Vantaa-Seura oli aktiivisesti suunnittelemassa ja toteuttamassa Keskiaikapäivää. Yhdistys järjesti  Vantaan kaupunkijuhlan aikana myös kaksi muuta suosittua tapahtumaa. Vantaa-päivänä Övre Nybackassa järjestetyllä luennolla Andreas Koivisto kertoi Kirkonkylän ja Lillaksen kaivauksista sekä esitteli Lillaksen kaivauspaikkaa. Bussiretki ”Vantaa vuonna 1974” oli huomionosoitus 40-vuotiaalle Vantaalle. Jukka Hakon vetämällä retkellä tutustuttiin niihin maisemiin, jotka olivat nähtävissä silloin kun Vantaasta tuli kaupunki.

Lisätty 21.5.2014


Vantaa-Seura pääsi loppusuoralle Vuoden kotiseutuyhdistys 2013 -kilpailussa

Vantaa-Seura on valittu kuuden parhaan joukkoon Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kotiseutuyhdistys kilpailussa. Raati kuvaa yhdistystämme näin:

"Vantaa seuran erittäin monipuolisessa, kulttuuripainotteisessa toiminnassa yhdistyvät perinteinen kotiseututyö ja vireä kaupunkitoiminta. Lukuisia julkaisuhankkeita, kulttuuri-iltoja, ulkomaille suuntautuvia kulttuuriretkiä ja koko perheelle suunnattua toimintaa. Lisäksi viime vuoden aikana hankittu ja kunnostettu upea kotiseututalo, jonka pyörittämisestä seura vastaa."

Suomen kotiseutuliiton vuosittain antama palkinto "antaa tunnustusta aktiiviselle yhdistykselle, joka edistää ja kehittää kotiseututyötä. Vuoden kotiseutuyhdistyksen toiminta on yhteisöllistä ja nousee tavanomaisen toiminnan yläpuolelle. Valinta on tunnustus hyvin tehdystä, innovatiivisesta kotiseututyöstä."  Tänä vuonna voiton vei Kivijärven kotiseutuyhdistys.

Onnittelut voittajalle!

Lisää voittajasta Kotiseutuliiton sivuilla >

Vantaa-Seuran toimintakertomus 2013 >

Lisätty 20.5.2014


Keskiajasta 40-vuotiaaseen Vantaaseen – runsas ohjelmatarjonta kaupunkijuhlassa

Vantaa-päivän ympärille kietoutuvaa kaupunkijuhlaa vietetään koko kaupungissa 15.–18.5.2014. Yhdistys järjestää Vantaa-päivänä 15.5. historialuennon ja sunnuntaina 18.5. Vantaan bussiretken. Lisäksi olemme mukana Kirkonkylän kesän avaustapahtuman järjestelyissä lauantaina 17.5.2014.

Luento to 15.5.2014 klo 18-20

Vantaa-päivän yleisöluento järjestetään 15.5. klo 18–20  otsikolla ”Ylöskaivettuja tarinoita Vantaan keskiajasta”. Yhdistyksen puheenjohtaja, arkeologi Andreas Koivisto kertoo Mårtensbyssä ja Kirkonkylässä suoritettujen arkeologisten kaivausten tuloksista. Luennon jälkeen kaikilla halukkailla on mahdollisuus tehdä iltakävely Mårtensbyn kaivauspaikalle yhdessä kaivauksia suorittaneen Andreaksen kanssa.

Kun kyseessä on Vantaa ”syntymäpäivä”, aloitamme tilaisuuden kahvitarjoilulla. Luento järjestetään Övre Nybackassa (os. Nybackankuja 4, 01670 Vantaa). Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Tilaisuutta tukee Myyrmäen aluetoimikunta.

Keskiaikapäivä Kirkonkylässä la 17.5.2014 klo 10-14

Kirkonkylässä vietetään keskiaikapäivää la 17.5. klo 10–14. Koko perheelle tarkoitettu tapahtuma levittäytyy keskiaikaisen kirkon ympärille. Kokemista löytyy kaikille aisteille. Maistele, katsele, kuuntele, leiki, opi ja ihastele!

Paksun Katariinan tykkisisarkunnan tykinlaukaus käynnistää päivän tapahtumat klo 10.00. Muuta ohjelmaa ovat mm. Nimismiehen vaimo Sigridin keskiaikakierrokset klo 10.30 ja 11.30 sekä tutustuminen pappilan puiston arkeologisille kaivauksille klo 12.30. Tarkempi ohjelma löytyy osoitteesta www.kaupunkijuhla.fi. Järjestäjinä Vantaan kaupunki ja kaupunginmuseo, Vantaan seurakunnat, Vantaa-Seura ja BRQ Vantaa -festivaali.

Bussiretki Vantaalla su 18.5.2014 klo 9-15

Kaupunkijuhlaviikonlopun päättää su 18.5. bussiretki ”Vantaa vuonna 1974”. Retki tehdään Vantaan kaupungin 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Retkellä katsomaan maisemia, rakennuksia ja ympäristöjä, jotka olivat paikoillaan jo vuonna 1974, kun Vantaasta tuli kaupunki. Kierroksen aikana ajetaan mahdollisimman paljon vanhoja teitä pitkin, ikään kuin siirryttäisiin vuosikymmeniä ajassa taaksepäin. Neljän vuosikymmenen takaiseen Vantaaseen retkeläiset johdattaa FM Jukka Hako.

Retkelle lähdetään liikkeelle klo 9.00 Martinlaakson linja-autoasemalta ja klo 9.30 Tikkurilan asemalta. Puolivälissä retkeä omakustannekahvit Kahvitupa Laurentiuksessa. Retki päättyy Martinlaaksoon klo 14.30 ja Tikkurilaan klo 15.00.

Retken hinta on jäsenille 22 euroa (muille 25 euroa). Retkihintaan ei kuulu kahvi/tee ja pulla Kahvitupa Laurentiuksessa (5 €). Retkimaksu maksetaan etukäteen Vantaa-Seuran tilille IBAN FI45 2075 2100 0112 55. Sitovat ennakkoilmoittautumiset puh. 050 443 4000 tai susanna.eklund@vantaaseura.fi. Retkeä tukee Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut.


ÖVRE NYBACKAN NAVETAN YLINEN EI TULE KÄYTTÖÖN KESÄKSI 2014

Vantaa-Seura on toukokuusta 1.5.2013 lähtien vuokrannut Vantaanlaaksossa sijaitsevan Övre Nybackan tilan päärakennusta ja navettaa Vantaan kaupungilta. Yhdistyksellä on ollut tavoitteena saada 1980/90-luvulla juhlatiloiksi remontoidut tilat jälleen kaupunkilaisten käyttöön usean vuoden tyhjillään olon jälkeen. Päärakennuksessa toiminta onkin käynnistynyt mukavasti. Navetan toisen kerroksen juhlatilaan ei kuitenkaan saatu viranomaisilta käyttölupaa.
Vantaan kaupungin tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 25.2.2014 muuttaa vuokrasopimusta niin, että navetta erotetaan sopimuksesta.

- Kaupunki ei nykyisessä taloustilanteessa ole valmis tekemään navettaan juhlakäytön edellyttämiä muutoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että navetta ei tule olemaan käytössä kesällä 2014, kertoo Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto.

Kokouksen pöytäkirja on luettavissa TÄÄLLÄ. (Valitse Tekninen lautakunta, 25.02.2014)

Lisätty 13.3.2014


HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

Vuosi 2014 on kotikaupunkimme Vantaan 40-vuotisjuhlavuosi. Vantaalla ja Helsingin pitäjällä on kuitenkin paljon pidempi historia. Vantaa-Seuran keskeinen tehtävä on kotiseutumme historian tunnetuksi tekeminen. Siinä tärkeänä työkaluna toimii yhdistyksen vuosikirja Helsingin pitäjä. Tulemme järjestämään kuluvana vuonna lukuisasti erilaisia retkiä, opastuksia, luentoja, esitelmiä ja tutustumisia, jotta tavoite kotiseudun paremmin tuntemisesta täyttyisi. Mielestämme kotiseudun tunteminen on avain siinä viihtymiseen!

Syyskokous järjestettiin joulukuun puolivälissä Nuorisotila 36:ssa. Syyskokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma vuodelle 2014. Kokouksessa tehtiin myös valintoja. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa FM, arkeologi Andreas Koivisto. Johtokuntaan valittiin kaudelle 2014-2015 Jukka Hako, Veli-Paavo Pentikäinen, Marianne Träskman ja Kati Tyystjärvi. Johtokunnassa jatkavat Pietari Jääskeläinen, Paula Lehmuskallio, Marika Stam ja Jarmo Tiukkanen.

Syyskokouksen päätöksen mukaisesti jäsenmaksua korotetaan yhdellä eurolla. Vuonna 2014 Vantaa-Seuran jäsenmaksu on 18 euroa.

Vuonna 2014 yhdistyksen toiminnassa tärkeä osa tulee olemaan kotiseututalo Övre Nybackalla. Toivomme vantaalaisten löytävän talon ja talon vuokraustoiminnan virkistyvän. Järjestämme talossa avoimet ovet joka kuun ensimmäinen tiistai.

Tervetuloa mukaan toimintaamme ja oppimaan uutta kotiseudustamme!

Lisätty 9.1.2014