Tapahtumakalenteri

ma 25.5. klo 16–20 Talkoot  Kirkonkylän myllyllä

ke 3.6. - 26.8. Kulttuurikävelyt ja myllyillat

ma 1.6.  Avoimet ovet Övre Nybackassa ja iltakävely  Mårtensbyn Lillaksen kaivauspaikalle

ma 6.7. Avoimet ovet Övre Nybackassa

ma 3.8.  Avoimet ovet Övre Nybackassaja iltakävely Vantaan koskelle

MUISTOJENI VANTAA - kotiseutukuunnelmat

PERINTEENTALLENNUS

Vantaa-Seuran tärkeänä tehtävänä kotiseutuyhdistyksenä on vantaalaisen suullisen ja visuaalisen perinteen tallentaminen.

Tuoreimpana hankkeena on ollut Vantaa-aiheisten kotiseutukuunnelmien tuottaminen yhteistyössä Koivukylän vanhustenkeskuksen ja Audien Firstin kanssa.

Tarinat talteen - leikkimuistojen kysely on meneillään!

Mitä leikkejä leikit lapsuudessasi?
Mitä leikkikaluja sinulla oli?
Mitä leikkejä leikit yksin?
Entä yhdessä muiden lasten kanssa?
Mitä leikittiin tai pelattiin ulkona, entä sisällä?
Missä oli kaikkein hauskinta leikkiä -  mihin rakennettiin parhaat majat?
Kuinka leikit muuttuivat kasvaessasi?

Muistele vapaamuotoisesti lapsuutesi leikkejä. On tärkeää, että kerrot mitä aikakautta ja aluetta Suomessa kuvauksesi koskee. Liitäthän mukaan myös yhteystietosi.

Kyselylomakkeeseen >>

Lauri Leppäsen rahasto

Vantaa-Seuran yhteydessä toimii kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen nimeä kantava rahasto, joka keskittyy perinteen tallennukseen. Rahaston varoin kerätään mm. suullista perinnettä sekä tallennetaan vantaalaista maisemaa valokuvaamalla. Rahasto on myös taltioinut yhdistyksen tapahtumia. Meneillään on myös valokuvakeruu.

Rynnäkkötykit isänmaamme puolustajina

Lauri Leppäsen rahasto kustansi vuonna 2001 kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen sota-ajan muistelmat: Rynnäkkötykit isänmaammepuolustajina. Kirjan toimitti Jukka Hako. Ensimmäinen painos myytiin heti lopuun samoin kuin heti perään otettu toinen painos.

Muistelmissaan Lauri Leppänen kertoo jatkosodan mm. Tali-Ihantalan-taisteluista, joissa hän toimi rynnäkkötykin ampujana. Sota-ajan muistelmat olivat ajankohtaisia, kun Tali-Ihantala-elokuva tuli ensi-iltaan joulukuussa 2007.

Kaakelitehtaasta palanen jäljellä

Vantaa-Seura käynnisti Viertolassa sijainneen kaakelitehtaan eli Wanhan Bäckbyn historian selvittämisen vuonna 2006. Työ rahoitettiin alkuvaiheessa varoilla, jotka yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hako keräsi 50-vuotisonnitteluina Lauri Leppäsen rahastolle.

FM Pia Lillbroända tutki kaakelitehtaan historiaa ja tutkimustuloksista voi lukea Helsingin pitäjä 2008 -kirjastamme.

Kaakelitehtaasta on vielä palanen jäljellä. Wanhan Bäckbyn yhdessä säilyneessä osassa on nykyisin alakerrassa kokous- ja juhlatila, yläkerrassa asunto.