Tapahtumakalenteri

ma 25.5. klo 16–20 Talkoot  Kirkonkylän myllyllä

ke 3.6. - 26.8. Kulttuurikävelyt ja myllyillat

ma 1.6.  Avoimet ovet Övre Nybackassa ja iltakävely  Mårtensbyn Lillaksen kaivauspaikalle

ma 6.7. Avoimet ovet Övre Nybackassa

ma 3.8.  Avoimet ovet Övre Nybackassaja iltakävely Vantaan koskelle

Kuunnelmat

Taustaa Vantaasta
(kesto 01:32)

Saapuminen Vantaalle
(kesto 02:40)

Lapsuuden muistoja ja leikkejä (kesto 05:18)

Muistoja sotien ajalta

(kesto 02:44)

Vantaalaisia jouluperinteitä
(kesto 04:03)

Joulumuistoja: ruuat, pukki, kirkko, kuusi ja koristeet
(kesto 07:49)

----
© 2012, 2013 Vantaa-Seura ry ja Audience First. Kuunnelmat ovat vapaasti käytettävissä ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kotiseututyöhön ja -opetukseen.

Toivomme palautetta käyttökokemuksista ja kuunnelmien herättämistä ajatuksista!

MUISTOJENI VANTAA - kotiseutukuunnelmat

Vantaa-Seura on tehnyt vantaalaisten omiin muistoihin perustuvia kuunnelmia paikkakunnalla eletystä elämästä. Muistot kerättiin talteen erikseen perustetussa muisteluryhmässä.

Talteen saatiin mukaansatempaavia tarinoita. Kuunnelmissa voi esimerkiksi kuulla millaista oli elämä maatilalla Veromiehenkylässä 1920-luvulla, miltä näyttivät sota-ajan pommitukset, miltä tuntui seurata olympiamaratonia Kirkonkylässä tai minkälaiset olivat pula-ajan häävalmistelut. Mukana on myös muistoja vantaalaisista merkkihenkilöistä. Ajallisesti kuunnelmat ulottuvat pääasiassa 1920-luvulta 1950-luvulle.

Ääninä kuunnelmissa toimivat Riina Koivisto ja Susanna Eklund. Kuunnelmat ovat tehneet yhteistyössä Vantaa-Seura ry, Koivukylän vanhustenkeskuksen avoin päivätoiminta ja Audience First. Hanketta on tukenut Uudenmaan kulttuurirahasto.

Käyttöoikeus

Kuunnelmat ovat nyt käytössä myös Äänipalvelu Sävelsirkussa. Sävelsirkku on ääneen perustuva laite ja sitä käytetään kuntouttavassa vanhustentyössä. Palvelu on käytössä jo yli 150 vanhustenkeskuksessa eri puolella Suomea ja Vantaalta niitä löytyy kymmenen.

Toivomme palautetta käyttökokemuksista ja kuunnelmien herättämistä ajatuksista!

Kuunnelmien tekemisestä

- Perustimme syksyllä Koivukylän vanhustenkeskukseen muisteluryhmän, jossa ikäihmiset muistelivat elettyä elämää kotiseudullaan. Projektin toteuttajina meille ei ollut ainoastaan tärkeää saada talteen vanhoja muistoja vaan järjestää mielekästä toimintaa ikäihmisille sekä  jakaa heidän muistojaan, kertoo Vantaa-Seuran kulttuurituottaja Susanna Eklund.

- Toivomme, että esimerkkimme innostaa perustamaan vastaavia muisteluryhmiä myös muualle. Hienoa olisi, jos myös koululaitos hyötyisi näistä tarinoista, pohtii Eklund.

Myös joulumuistoista syntyi kuunnelmia

Joulukuunnelmissa kerrotaan, minkälainen oli joulu 1920-luvun Veromiehenkylässä. Muita aiheita ovat joulukuusen haku sekä joulukoristeet, jouluruoat, Pyhän Laurin joulukirkko ja joulupukki.

Kuunnelmat tehtiin Koivukylän vanhustenkeskuksessa järjestetyn muistelupiirin aineiston pohjalta. Muisteluhetkessä kävi selväksi, että joulu on vuoden tärkein juhla eikä sen kirkkaus himmene aikuisiälläkään. Lapsuuden jouluperinteet halutaan siirtää sukupolvelta toiselle. Perinteet näyttävät muuttuvan hitaasti.

Projektissa Vantaa-Seuran yhteistyökumppaneina toimivat Koivukylän vanhustenkeskuksen avoin päivätoiminta ja Sävelsirkkua hallinnoiva yritys Audience First. Hankkeeseen saatiin tukea Uudenmaan rahastolta.

Joulukuunnelman äänittäminen oli hauskaa! Kuva Riina Koivisto 2012.