Tapahtumakalenteri

ma 25.5. klo 16–20 Talkoot  Kirkonkylän myllyllä

ke 3.6. - 26.8. Kulttuurikävelyt ja myllyillat

ma 1.6.  Avoimet ovet Övre Nybackassa ja iltakävely  Mårtensbyn Lillaksen kaivauspaikalle

ma 6.7. Avoimet ovet Övre Nybackassa

ma 3.8.  Avoimet ovet Övre Nybackassaja iltakävely Vantaan koskelle

Vantaa-Seura tekee opastuskierroksia Vantaalla

Vantaa-Seuran opastukset Helsingin pitäjän Kirkonkylässä

Kaikki Kirkonkylässä tehtävät opastukset alkavat ja päättyvät kirkkoaukiolle, osoite on Kirkkotie 45, 01510 Vantaa. Opastuksen kesto on noin yksi tunti. Suositeltava ryhmäkoko on noin 10-30 henkilöä, lasten kierrokselle noin 10-15 henkilöä. Opastuksen hinta on 140 euroa (alv 0%).

Lisätiedot ja tilaukset: riina.koivisto(at)vantaaseura.fi, 050-443 4040.

Kulttuurikävely Helsingin pitäjän Kirkonkylässä

Vantaalla sijaitseva Helsingin pitäjän kirkonkylä on Helsingin seudun historiallinen vanha keskus, jonka sydämenä on keskiaikainen kivikirkko. Kylän läpi kulkee Kuninkaantienä tunnettu valtakunnan vanha pääväylä. Kyläraitin varrella on säilynyt useita vanhoja maalaistaloja. Kirkonkylässä sijaitsee myös kyläkoulu, joka on Suomen vanhin toiminnassa oleva koulu. Idyllinen Kirkonkylä on valtakunnallisesti suojeltu kokonaisuus.

Opastetulla kävelykierroksella kuullaan alueen historiasta ja kuljetaan kirkon ympäristössä sekä rakennushistoriallisesti arvokkaissa maisemissa ohi pappilan, kyläkoulun ja yhä asutun Kirkonkylän.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti. Myös tulkkaus venäjäksi voidaan järjestää.

Keskiaikaa Kirkonkylässä

Keskiajalla, kun Suomi oli vielä osa Ruotsin valtakuntaa, erinomaiseen maa- ja vesireittien yhtymäkohtaan syntyi Helsingin pitäjän kirkonkylä. Vauras maalaiskylä oli alueen keskus ja sinne rakennettiin kivinen kirkko. Keskiajan voi vielä tavoittaa maisemassa.

Kierroksella kuullaan alueen historiasta ja paikalla suoritetuista arkeologisista kaivauksista. Tutustutaan kirkkoon, hautausmaahan ja pappilaan keskiaikaisesta näkökulmasta. Kävelyreitti kulkee läpi Kirkonkylän asuinalueen. Alueen talot ovat sijainneet samoilla tonteilla keskiajalta lähtien ja tonteista käytetään yhä niiden historiallisia nimityksiä.

Opastuskieli: suomi.

Lasten seikkailukierros vanhaan malliin

”Aikamatka keskiaikaan” – Lasten oma seikkailukierros Helsingin pitäjän kirkonkylässä

Lapsille tarkoitetulla rooliopastuksella ”Nimismiehen vaimo Sigrid” esittelee Kirkonkylää. Historiallisista lähteistä tunnettu Sigrid asui Helsingin pitäjässä 1500-luvulla. Silloin Kirkonkylässä oli kivinen kirkko ja hautausmaa, kylää halkoi valtakunnan tärkein kulkuväylä ja kylässä asui useita maata viljeleviä perheitä.

Opastetulla kierroksella annetaan ääni Sigridille, joka kertoo elämästä satojen vuosien takaisessa Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Yhdessä Sigridin kanssa lähdetään etsimään Kirkonkylästä nimismiehen kadottamia verorahoja.

Opastuskieli: suomi.

Vantaalla tehtävät bussikierrokset

Vantaa-Seura järjestää tilauksesta bussikierroksia Vantaalla. Räätälöimme kierroksen ryhmän toiveiden mukaan ja hinnasta sovitaan tapauskohtaisesti. Kierroksen tilaaja vastaa bussin ja kuljettajan varauksesta sekä mahdollisista sisäänpääsymaksuista.

Tässä toteutettuja esimerkkikierroksia:

”Itä-Vantaan kierros”

Bussikierroksella tutustutaan mm. Håkansbölen kartanoon, Sotungin kulttuurimaisemaan ja kalkkilouhoksiin. Kierros päättyy Kuusijärvelle. Kyseessä on puolipäiväkierros.

”Vantaata ristiin rastiin”

Kierroksella tutustutaan mm. Sotungin maalaismaisemaan, Håkansbölen kartanoon, Helsingin pitäjän kirkkoon ja Kirkonkylään sekä Vantaankosken alueeseen. Matkareitti kulkee läpi Vantaan ja matkalla opas kertoo Vantaan historiasta ja rakennuskulttuurista. Kokopäiväretki, johon voi liittää tutustumisia esimerkiksi sotunkilaisten taiteilijoiden ateljeisiin.

”Kuninkaantie Vantaalla”

Kuninkaantie oli vanha Turun ja Viipurin välinen maantie. Väylä kulki läpi Vantaan ja osia vanhasta tiestä on säilynyt tähän päivään saakka. Jotkut osuudet ovat täysin kadonneet, mutta toisia osuuksia on asfaltoitu ja toiset ovat muuttuneet kapeiksi poluiksi. Kokopäiväretkellä kuljetaan vanhan tien linjausta pitkin Espoon rajalta Sipoon rajalle. Reitin varrella nähdään kestikievareita, kartanoita, keskiaikaisia kylän paikkoja ja muita rakennushistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.